Sterk wachtwoord aanmaken

Een sterk wachtwoord aanmaken, waar moet je rekening mee houden. Een goed wachtwoord met een tekenreeks welke er complex uitziet hoeft nog niet altijd een sterk wachtwoord te zijn.

De meningen zijn verdeeld over wat nu echt een goed wachtwoord is. Per slot van rekening moet je het wel kunnen onthouden. Daarom is het makkelijker om aan te geven wat geen sterke wachtwoorden zijn:

  • Gebruik van te voorspellen namen (deel van gebruikersnaam, persoonsnamen, geboortedata, jaartallen enz.)
  • Gebruik van opeenvolgende reeksen (12345, qwerty, ~!@#$% enz)
  • Allemaal kleine letters, alleen maar cijfers
  • Korter dan 8 karakters

Kortom het makkelijkste bij het aanmaken van een sterk wachtwoord is om gewoon een deel van een zin te gebruiken. Daarnaast is het van belang om minimaal een lengte van 8 karakters te hebben met daarin hoofdletters, cijfers en leestekens. Bijvoorbeeld: “Mooidie6esymfonievanBeethoven!” of “Hetmagwel1xmooiweerworden!“.

Deze soort wachtwoorden zijn moeilijker te raden omdat het overal over kan gaan en niet direct aan de gebruikers(naam) is te relateren. Het is al snel te lang waardoor het meer tijd kost om met brute kracht te kraken (net zo lang proberen totdat het wachtwoord is gevonden).

Ook is het handig om bij de keuze van het wachtwoord erop te letten dat deze ook makkelijk zijn in te voeren.

In een aantal van onze applicaties wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde sterke meter die aangeeft of een gekozen wachtwoord zwak, normaal of sterk is. Dit is indicatief. Maar daarom is het bij een zwakke indicatie wel raadzaam om een ander wachtwoord te kiezen.