Sterk wachtwoord aanmaken

Het belang van een goed wachtwoord is wel duidelijk, maar een tekenreeks welke er complex uitziet is nog niet altijd een sterk en goed wachtwoord.

De meningen zijn verdeeld over wat nu echt een goed wachtwoord is. Per slot van rekening moet je het wel kunnen onthouden. Makkelijker is om aan te geven wat geen goede wachtwoorden zijn:

 

  • Gebruik van te voorspellen namen (deel van gebruikersnaam, persoonsnamen, geboortedata, jaartallen enz.)
  • Gebruik van opeenvolgende reeksen (12345, qwerty, ~!@#$% enz)
  • Allemaal kleine letters, alleen maar cijfers
  • Korter dan 8 karakters

 

Het makkelijkste voor een goed wachtwoord is om gewoon een deel van een zin te gebruiken en daar hoofdletters en of leestekens in te gebruiken. Bijvoorbeeld: “WerkenIsEenFeest!” of “Hetmagwelmooiweerworden”.

Dit soort wachtwoorden zijn moeilijk te raden omdat het overal over kan gaan en niet direct aan de gebruikers(naam) is te relateren, is al snel vrij lang waardoor het meer tijd kost om met brute kracht te kraken (net zo lang proberen totdat het wachtwoord is gevonden).

 

Het is in het gebruik handig om bij de keuze van het wachtwoord er op te letten dat deze ook makkelijk in zijn te voeren.

 

In een aantal van onze applicaties wordt gebruik gemaakt van een zg. sterke meter die aangeeft of een gekozen wachtwoord zwak, normaal of sterk is. Dit is indicatief. Bij een zwakke indicatie wordt aanbevolen om een ander wachtwoord te kiezen.